Kuchyň je jednou z nevytíženějších místností každé domácnosti a proto je důležité vše promyslet do nejmenšího detailu. Aby byl pracovní pobyt v kuchyni příjemný, je třeba znát několik základních ergonomických pravidel. Jde o uspořádání kuchyně a rozměrové souvislosti mezi kuchyní a kuchařem. Vše bychom měli mít na dosah ruky. Při tomto návrhu se vychází z rozměrů lidského těla.
V první řadě by člověk měl myslet na pohodlí. Jak už jsme v jiném článku uvedli, kuchyně má většinou životnost 15-20 let. Během těchto let se ohýbáte, natahujete a překonáváte určité vzdálenosti. V průměru člověk v kuchyni denně „nachodí“ přibližně 270 m tj. 1970 km za celou životnost kuchyně.
Během práce v kuchyni je nejvytíženější spojnice mezi chladničkou, sporákem a dřezem, kterému říkáme pracovní trojúhelník. Součet délek stran tohoto obrazce nesmí být příliš velký. Čím delší obvod, tím více se při práci v kuchyni naběháte. Optimální obvod trojúhelníku je 6 m.
Při plánování je nejdůležitějším parametrem:
Pracovní plocha
Pracovní plocha je nejdůležitější součástí kuchyně, protože bez dostatečně velkého místa pro zpracování potravin bychom večeři neuvařili. Cokoli, co v kuchyni děláme, se odehrává na pracovní desce a s tou souvisí hned několik důležitých parametrů.
Základem je její výška. Mnoho lidí se ještě stále často drží pevně daných rozměrů, které byly a stále jsou uváděny jako optimální. Ve většině případů se vychází z jakéhosi obecného průměru. Pokud v kuchyni bude více času trávit muž, tak se v tomto případě za průměr počítá muž ve výšce mezi 172- 178cm. U žen je tento průměr 160-165 cm.
Při sestavování nové kuchyňské linky se držte svých vlastních parametrů a sami si v kuchyňském studiu vyzkoušejte několik možných výšek pracovní desky. Když přistoupíte k pracovní ploše, mělo by vaše předloktí a paže svírat tupý úhel. Ke krájení potravin nebo válení těsta z větší části využíváme váhu svého těla a to by u vysoko položené plochy nebylo možné.
Velikost jednotlivých prvků kuchyňské linky se ve většině případů odvozuje od základní ergonomické šířky. Proto běžně v nabídce kuchyňských studií naleznete pracovní desku šířky 60 cm a k ní spodní skříňky, jejichž šířka zpravidla odpovídá různým násobkům 60 cm.
Standardní výška pracovní desky – 86 cm byla odvozena od výšky samostatně stojícího sporáku. V dnešní době se stává standardem výška 92 cm. Vyšší pracovní plocha je pohodlnější – díky ní se při práci nemusíte hrbit. Umývací centrum by mělo být vyšší, aby jste dosáhli až na dno dřezu a nemuseli se u toho nepohodlně shýbat. Pracovní plocha v místě dřezu může být vyšší až o 10 cm, protože pracovní rovina je v tomto případě až na dně dřezu. Pokud je dřez příliš nízko, trpí naše záda. Pokud je naopak příliš vysoko, může docházet k přetěžování trapézových svalů.
Naopak centrum vaření (varná deska) by z bezpečnostních i praktických důvodů měla být níže. Nižší úroveň varné desky je optimální pro pohodlnější práci s nádobím, míchání pokrmu a v neposlední řadě do hrnců lépe vidíme. Varná plocha může mít výšku přibližně 80 až 84 cm. Rozdílné výšky pracovní plochy navíc dělají kuchyň nápaditější s dávkou dynamiky.
Zdravím, to je super nápad a díky za rady http://bydlimednes.cz/ergonomie-pracovni-plochy/
Zdravím, to je super nápad a díky za rady zde